Competitie weer van start. Dit is waar je op moet letten!
Datum: 23-08-2020
Categorie:
Het coronavirus is nog niet uit ons land verdwenen helaas. Gelukkig is het wel mogelijk de hockeycompetities weer op te starten. Maar om ervoor te zorgen dat we met elkaar kunnen blijven sporten, is het van groot belang dat iedereen zich aan de speciale richtlijnen en afspraken houdt.
Allereerst gaat het om de richtlijnen van de overheid en de veiligheidsregio’s. Om sporten op een veilige en verantwoorde manier mogelijk te maken heeft de KNHB richtlijnen en maatregelen opgesteld voor hockeysport, en in het bijzonder de hockeycompetitie.
Het is belangrijk dat we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen: hockeyers, vrijwilligers, ouders en hockeyfans. We vragen iedereen de richtlijnen goed door te nemen zodat we er gezamenlijk zorg voor kunnen dragen dat we competitie kunnen blijven spelen op een veilige en verantwoorde manier.
Basisregels voor de sport
Iedereen die op het Daring terrein is neemt alle overheidsrichtlijnen in acht en volgt de specifieke aanwijzingen op het terrein en in het clubgebouw.
Houd je ten alle tijden aan de algemene adviezen:
- Heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen.
- Houd 1,5 meter afstand (uitzondering tijdens het sporten).
- Vermijd drukte.
- Was vaak je handen.
Houd je ook aan de regels met betrekking tot thuisblijven c.q. in quarantaine gaan wanneer je dit gevraagd wordt of wanneer je klachten hebt.
Daarnaast heeft de KNHB een aantal richtlijnen opgesteld die betrekking hebben op de hockeysport. Deze informatie vind je via deze link.
Algemeen
- Op alle niveaus volgt de KNHB de overheidsrichtlijnen.
- Positief geteste spelers of spelers die verplicht worden gesteld in quarantaine te gaan, blijven thuis en nemen niet deel aan wedstrijden, trainingen of andere clubactiviteiten.
- Bij een positieve test binnen een team, bepaalt de GGD op basis van bron- en contactonderzoek de gevolgen voor de rest van het team. Als hockeyers tijdens een wedstrijd of training niet meer dan 15 minuten binnen 1,5 meter van een andere persoon verblijven, wat in de regel zo is, dan zal de GGD teamgenoten zien als "overige niet nauwe contacten”. Deze spelers mogen blijven deelnemen aan wedstrijden maar moeten hun gezondheidssituatie goed in de gaten houden en thuisblijven zodra een van de door de overheid genoemde klachten optreedt. Daarbij geldt: safety first, neem je verantwoordelijkheid!
- In beginsel worden alle wedstrijden gespeeld, ook als er in een team één of meerdere personen positief getest hebben op het coronavirus of personen in quarantaine zijn gesteld tenzij de GGD anders aangeeft. Mocht een team onverhoopt in de problemen komen, schakel dan tijdig met de competitieleiding over de mogelijkheden tot uitstel van de wedstrijd.
- Er gelden beperkende regels ten aanzien van bezoekers op een complex, bij een veld en in clubhuis, zie het algemeen sportprotocol en de handreiking crowdmanagement.
- De thuisvereniging is verantwoordelijk voor de organisatie en naleving van de coronaregels van de overheid en stelt een coronacoördinator aan.
1 ½ meter afstand
- Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling en ten opzichte van volwassenen geen afstand te houden.
- Voor leden uit hetzelfde huishouden geldt dat ook zij onderling geen afstand hoeven te houden.
- Jongeren van 13 tot 18 jaar hoeven onderling geen afstand te houden maar moeten dit wel tot volwassenen.
- Volwassen dienen te allen tijde afstand te houden ten opzichte van elkaar en jongeren vanaf 13 jaar.
Alleen tijdens de wedstrijd of training (sportbeoefening) is dat niet noodzakelijk:
- Normaal spelcontact is tijdens de wedstrijd of training toegestaan voor alle leeftijden.
- Vooraf, tijdens rustmomenten en na afloop van de sportbeoefening dienen direct weer de afstandsregels te worden gehanteerd. Dat geldt ook rondom de dug-out, in de kleedkamer en in het clubhuis;
Toeschouwers
Publiek mag aanwezig zijn maar hiervoor gelden specifiek regels. Check hiervoor de handreiking " crowdmanagement ” van NOC*NSF. De aantallen toeschouwers die in deze handreiking worden genoemd zijn overigens exclusief commissieleden, scheidsrechters, medewerkers en sporters. Deze personen hebben immers een ‘functie’ en staan op dat moment ingedeeld (waardoor hun aanwezigheid ook bekend is). Let op: zodra een wedstrijd is afgelopen of een vrijwilligersdienst erop zit, tellen deze personen wel mee in het totaal aantal aanwezigen op een terrein.
Geforceerd stemgebruik, schreeuwen, zingen en spreekkoren is niet toegestaan.
Clubhuis en kantine
In de kantine geldt ook 1,5 meter afstand en éénrichtingsverkeer. Houd rekening met elkaar en wacht rustig je beurt af bij bij de bar.
Het clubgebouw, kleedkamer en wc's zijn open maar zullen regelmatig schoongemaakt moeten worden. We vragen degenen met bardienst dit te verzorgen. Zo maken we het met elkaar mogelijk om wedstrijden te spelen en het clubhuis veilig en schoon te houden.
Een en ander is nog onder het voorbehoud van de Gemeentelijke Verordening Hou de website en LISA in de gaten voor als de situatie wijzigt.